Naslovna Društvo Započet rad na istraživanju položaja starijih osoba

Započet rad na istraživanju položaja starijih osoba

3 minuta za čitanje
0
794
stari ljudi

Beograd, 04. septembar 2017. – Sprovođenjem obuke anketara Crvenog krsta Srbije započet je rad na istraživanju o položaju starijih građana i građanki u gradovima.

Kako je saopšteno iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, istraživanje će biti sprovedeno do kraja godine i pružiće sveobuhvatnu sliku o položaju starijih, a nakon toga će biti date preporuke nadležnima za unapređenje njihovog položaja.

Istraživanje se sprovodi u okviru dugogodišnje saradnje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) I Crvenim krstom Srbije.

Poverenica Brankica Janković je ukazala da tipični slučajevi diskriminacije pokazuju ,,da se sa godinama života uvećava rizik od diskriminacije, posebno po osnovu pola i invaliditeta'' i dodaje da ,,je naša obaveza da pored zaštite, našim starijim građanima i građankama obezbedimo puno poštovanje prava na ravnopravnost kao osnovnog lјudskog prava, sa cilјem pobolјšanja života starijih''.

Pored toga, poverenica ističe da je veoma značajno raditi ,,na kreiranju politika koje će uvažavati doprinos starijih, sprečavati njihovu marginalizaciju, i omogućavati njihovo uklјučivanje u sve aspekte društvenog života“.

Planirano je da pored anketa budu organizovane i fokus grupe u kojima će se kroz razgovor sa starijima, dobiti značajni podaci o njihovim svakodnevnim problemima, ali i pružiti informacije o načinima na koje mogu da se obrate i zatraže zaštitu od diskriminacije.Time će starije osobe biti u prilici da direktno učestvuju u kreiranju preporuka za unapređenje svog položaja, saopšteno je iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…