Naslovna Kultura Zarade većine zaposlenih u Srbiji ne omogućavaju dostojanstven život

Zarade većine zaposlenih u Srbiji ne omogućavaju dostojanstven život

3 minuta za čitanje
0
143
Fondacija ''Centar za demokratiju''

Beograd, 07. oktobar 2021.  – Fondacija Centar za demokratiju saopštila je na Svetski dan dostojanstvenog rada da u Srbiji više od 1,6 miliona zaposlenih nema dovoljno novca da priušti prosečnu potrošačku korpu.

Od 2008. godine, Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) obeležava 7. oktobar kao Svetski dan dostojanstvenog rada.

Zarade većine zaposlenih ne omogućavaju dostojanstven život njima i njihovim porodicama, jer više od 683.000 zaposlenih ima zarade kojima ne mogu da podmire troškove minimalne potrošačke korpe, navela je Fondacija.

Prema Fondaciji, Srbija je među evropskim zemljama sa najvećom stopom nezadovoljenih potreba za poslom, pošto je u 2020. godini broj nezaposlenih i podzaposlenih iznosio 620.100.

Samo troje od pet zaposlenih u Srbiji ima ugovor na neodređeno vreme, ali i ta vrsta ugovora nije garancija sigurnosti budući da je indeks zaštite zaposlenja u Srbiji jedan od najnižih u Evropi, piše u saopštenju.

Kako se ističe, Srbija je ratifikovanjem Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima preuzela obavezu poštovanja, zaštite i ostvarenja prava na dostojanstven rad.

Podaci pokazuju da je većini uskraćeno pravo na dostojanstven rad u pogledu mogućnosti zapošljavanja, ostvarivanja prava na adekvatnu zaradu, prava na zaštitu u slučaju nezaposlenosti, kao i sigurnosti zaposlenja, navodi Fondacija.

Pravo na novčanu naknadu ne ostvaruje 93 odsto nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, navodi Fondacija, uz podatak da za one malobrojne koji je primaju, nije dovoljna da preskoče prag siromaštva.

Danas je borba za poštovanje radnih prava borba za očuvanje dostojanstva ličnosti i jedino društvo koje je solidarno, koje štiti socijalna prava zaposlenih i njihovih porodica, ima šanse za razvoj, poručila je Fondacija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Letnji konkurs Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga

Beograd, 13. avgusta 2022. – Arhipelag je raspisao letnji konkurs za najbolju fotografiju …