Naslovna Politika Evropska unija Zaštita ljudskih prava osnovna vrednost koju Evropski parlament treba da brani, smatraju građani EU

Zaštita ljudskih prava osnovna vrednost koju Evropski parlament treba da brani, smatraju građani EU

4 minuta za čitanje
0
176
Evropski parlament

Brisel, 10. decembar 2019. – Većina građana EU kao osnovne vrednosti koje Evropski parlament treba da brani izdvaja  ljudska prava širom sveta (48%), slobodu govora (33%), solidarnost među članicama EU (33%) i rodnu ravnopravnost (31%).

Ovo je pokazalo novo istraživanje Parlametar čiji su rezultati objavljeni  povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

To istraživanje je pokazalo i da, uprkos značajnim razlikama u rangiranju važnosti određenih tema u pojedinim članicama, prvi put su na nivou EU kao najvažnije pitanje kojim poslanici treba da se bave građani izdvojili borbu protiv klimatskih promena.

Za gotovo trećinu ispitanika (32%) to treba da bude prioritet u radu Parlamenta. Slede borba protiv siromaštva i društvene isključenosti (31%) i borba protiv terorizma i suzbijanje nezaposlenosti (24%), pokazao je Parlametar – jesenje istaživanje Eurobarometra.

Tokom 2018. protesti protiv klimatskih promena, uglavnom predvođeni mladima, mobilisali su milione građana u EU i u svetu.

Parlametar je potvrdio preovlađujući osećaj klimatske krize, budući da većina ispitanika (52%) u EU kao najveći ekološki problem izdvaja upravo klimatske promene, saopštio je Evropski parlament.

Na listi ekoloških problema slede zagađenje vazduha (35%), zagađenje mora (31%) i rast količine otpada i krčenje šuma (28%).

Šest od deset Evropljana veruje da su protesti protiv klimatskih promena uticali na donošenje odgovarajućih političkih mera na evropskom i nacionalnom nivou.

Takođe šest od deset Evropljana (59%) podržava članstvo njihove zemlje u EU pa je podrška građana evropskom projektu ostala na visokom nivou treću uzastopnu godinu.

Istraživanje rađeno za EP u oktobru pokazuje i povećanje broja građana zadovoljnih funkcionisanjem demokratije u EU za tri procentna poena, na 52%.

Kako se navodi, može se pretpostaviti da su na to pozitivno uticali evropski izbori u maju na koje je izašao veći broj birača.

Kada je reč o EP, evropski građani smatraju da treba da ima značajniju ulogu u budućnosti – 58% ispitanika zagovara uticajniji Parlament, što je rast od sedam procentnih poena u odnosu na prolećno istraživanje i ujedno najveći procenat od 2007.

Parlametar je pokazao i da tri četvrtine Evropljana (77%) želi više informacija o radu evropskih institucija, a kao ostale oblasti interesovanja izdvajaju učinak EU zakonodavstva na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i aktivnosti EP i evroposlanika, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Trifunović: Posle vanrednog stanja, kod ljudi biće jača želja za slobodom i veća spremnost da se za nju bore

Beograd, 04. april 2020. – Aleksandar Vučić je postao ljubomoran na koronu i njenu m…