Naslovna Društvo Zaštitnik građana pokrenuo postupak provere zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta

Zaštitnik građana pokrenuo postupak provere zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta

2 minuta za čitanje
0
115
Zoran Pašalić

Beograd, 06. jun 2022. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nakon pisanja medija o potencijalnom seksualnom uznemiravanju studenata i studentkinja od strane zaposlenih.

Podsećamo, društvenim mrežama šire se ispovesti anonimnih studentkinja Arhitektonskog fakulteta koje opisuju situacije seksualnog uznemiravanja.

Postupajući po sopstvenoj inicijativi, na osnovu saznanja iz medija, Pašalić je od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od deset dana od dana prijema akta o pokretanju postupka obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezane za seksualno uznemiravanje.

Ukoliko jeste, šta je preduzeo tim povodom, a u slučaju da nije, šta će preduzeti povodom navoda koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram. Zaštitnik građana podseća da je Univerzitet u Beogradu 2021. godine usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu“, naveo je u saopštenju.

Poverenik za ravnopravnost ustanovljen je na Beogradskom univerzitetu (BU), potvrdila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako je dodao, u toku ispitnog postupka utvrdiće i koje mere prevencije su preduzete od strane fakulteta odnosno da li su iste izostale.

Ombudsman je pozvao studentkinje i studente koji su se obraćali upravi fakulteta zbog potencijalnog seksualnom uznemiravanju od strane zaposlenih, da se obrate i instituciji zaštitnika građana, pri čemu će uživati punu zaštitu podataka o ličnosti.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Uzrok trećine smrtnih slučajeva u Srbiji povezanim sa PM2.5 jeste upotreba fosilnih goriva

Boston, 27. septembar 2022. – Celokupno stanovništvo Srbije živi u oblastima gde niv…