Naslovna Borba protiv korupcije Zaštitnik građana ponovo zatražio od MUP-a odgovore na pitanja u vezi sa hapšenjem Aleksandra Obradovića

Zaštitnik građana ponovo zatražio od MUP-a odgovore na pitanja u vezi sa hapšenjem Aleksandra Obradovića

3 minuta za čitanje
0
265
Zoran Pašalić

Beograd, 18. decembar 2019. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je urgenciju Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Zaštitnik građana od MUP-a traži odgovore na pitanja vezana za hapšenje Aleksandra Obradovića iz valjevskog Krušika, s obzirom da MUP nije postupio po njegovom prvobitnom zahtevu u predviđenom roku.

Kako se navodi, MUP-u je ostavljen dodatni rok od sedam dana da postupi po zahtevu zaštitnika.

Zaštitnik građana je, postupajući po sopstvenoj inicijativi i na osnovu saznanja iz medija, u novembru pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a i zatražio neophodna pojašnjenja u slučaju hapšenja Aleksandra Obradovića u krugu vojne fabrike Krušik.

Novinski tekstovi koji su se bavili ovim događajem ukazivali su na mogućnost da je prilikom sprovođenja postupka lišavanja slobode ovog lica bilo nezakonitosti i nepravilnosti u radu od strane policijskih službenika, što je bio povod da zaštitnik građana zatraži izjašnjenja MUP-a po pitanjima koje mogu utvrditi tačnost ovih tvrdnji“, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana se interesovao za pravni osnov hapšenja Obradovića, mere, radnje i ovlašćenja koje su policajci primenili prilikom hapšenja, vreme i način primene policijskih mera prilikom hapšenja.

Pored toga, od MUP-a je tražena informacija da li se Obradović žalio na postupanje policije i da li su navodi iz njegove eventualne žalbe ispitani.

S obzirom da izjašnjenje nije dostavljeno u ostavljenom roku, MUP-u je juče upućena urgencije i dat dodatni rok od sedam dana od njegovog prijema za postupanje po prvobitnom zahtevu“, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vasilić: Postoji očigledna namera izvršne vlasti da ugasi Savet za borbu protiv korupcije

Beograd, 16. jun 2020. – U najkorumpiranojoj državi u Evropi, kao što je Srbija, postoji s…