Naslovna Društvo Zaštitnik građana: Depolitizacija nije izvršena

Zaštitnik građana: Depolitizacija nije izvršena

2 minuta za čitanje
0
554
Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da u Srbiji nije izvršena depolitizacija državne uprave i da su političke stranke postale “suvereni nosioci upravljanja u administraciji”. Janković se osvrnuo i na takozvanu tabloidizaciju javne scene u Srbiji za koju nije okrivio novinare i bulevarsku štampu, već pojedince iz državnih institucija. Kao prioritete institucije koju vodi u 2014. godini, ombudsman je naveo zaštitu uzbunjivača, reformu javne uprave, aktivniju ulogu Zaštitnika u oblasti zdravstva, kao i zaštitu prava dece.

“U Srbiji ne vlada pravo, već u državnoj upravi postoji vladavina stranačke discipline. Država je još pre pet godina usvojila Strategiju reforme državne uprave u kojoj je jedan od ključnih ciljeva depolitizacija, ali do te depolitizacije nije došlo”, rekao je Janković agenciji Beta.

 Po njegovim rečima, više se i ne krije to da stranke upravljaju administracijom, pa sa “nekom vrstom ponosa” gradonačelnici i pomoćnici ministara i drugi funkcioneri govore za sebe da su vojnici stranke, kažu da će prihvatiti samo odluku svojih partijskih šefova, a ne državnih struktura.

“Nažalost, građanin koji se u Srbiji susretne sa upravom gotovo po pravilu ima neki razlog da se žali ili mu bar subjektivno ostaje utisak nepravde. I gotovo svaki susret sa upravom proizvodi neku vrstu nezadovoljstva, koji rezultuje prigovorima i žalbama, koje konačno koštaju jako mnogo”, rekao je Janković.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na…