Naslovna Društvo Zaštitnik građana: Nezavisni mediji nezamenjiva osnova društva

Zaštitnik građana: Nezavisni mediji nezamenjiva osnova društva

3 minuta za čitanje
0
635

Beograd, 02. maj 2017. – Slobodni, nezavisni i objektivni mediji neizostavna su i nezamenjiva osnova društva koje pretenduje da bude demokratsko i teži ostvarenju ljudskih i građanskih prava, saopštio je vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković, povodom Svetskog dana slobode medija.

On ističe da uprkos proklamovanoj i zakonima i međunarodnim aktima garantovanoj slobodi medija, Srbija i dalje nije društvo slobodne reči.

Zaštitnik građana, kako navodi, uviđa to i na svom primeru, budući da je veliki broj medija ne samo potpuno zatvoren za tu instituciju, već je kontinuirano dezavuiše čestim napadima i etiketiranjem, zloupotrebljavajući tako dobijene nacionalne frekvencije. Takođe, vlasnici pojedinih medija, ignorišući Ustavom utvrđenu ulogu Zaštinika građana, neposrednu ga napadaju s jasnim ciljem dikreditacije.

Pritisci na medije su, upozorava zaštitnik građana, očigledni i vidljivi na različite načine, uključujući i direktne napade na novinare.

U saopštenju se podseća da je tokom prošle godine Nezavisno udruženje novinara Srbije zabeležilo 69 napada na novinare, a samo u prva četiri meseca ove godine već skoro 30, među kojima dva fizička napada i osam verbalnih pretnji.

"Loš ekonomski položaj novinara, prepoznatljiv po niskim i neredovnim primanjima, nepovoljnim i lošim ugovorima, 'radu na crno' i siromašnoj ponudi posla, uz finansijsku i političku zavisnost samih medija, doveli su toga da cenzura i autocenzura postanu glavni urednici srpskih medija, dok je visoka profesionalna etika preseljena na nivo pojedinačnih slučajeva", piše u saopštenju, a prenosi Beta.

Zaštitnik građana podseća da je više puta upozoravao na gušenje medijskih sloboda, pretnje novinarima, cenzuru i autocenzuru i zato poziva javnost, a posebno nosioce političkih i javnih funkcija da se uzdrže od svakog oblika pritiska i uticaja na medije, urednike, uređivačku politiku i novinare, a medije da neguju i razvijaju princip odgovornog, nepristrasnog i istinitog novinarstva.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Pravosnažna presuda poništava rešenje nedeljnika NIN o otkazu Antoneli Rihi

Beograd, 18. septembar 2019. – Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog osnovno…