Naslovna Civilno društvo Zaustaviti korišćenje javnih resursa za negiranje genocida

Zaustaviti korišćenje javnih resursa za negiranje genocida

4 minuta za čitanje
0
223
Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Beograd, 06. februar 2020. – Kuća ljudskih prava i demokratije je pozvala organe vlasti, nakon incidenta do kojeg je došlo na promociji knjige predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja kojom negira genocid u Srebrenici, da u budućnosti uskrate mogućnost upotrebe javnog prostora radi promocije ideja koje podstiču širenje sterotipa o žrtvama ratnih zločina.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine: Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

U saopštenju se navodi da postoji opasnost od političkog delovanja Šešelja i nastavka „pogubne retorike iz devedestih godina“, a koji su nedavno rezultirali i fizičkim napadom na aktiviste organizacija civilnog društva.

Aktivisti koji su se (u sredu) okupili u znak protesta zbog promocije knjige ovog osuđenog ratnog zločinca kojom se negira genocid počinjen u Srebrenici, moraju da budu zaštićeni od fizičkih napada, posebno kada reaguju na nedopustivo korišćenje javnih resursa za promociju ratnih zločinaca„, istakla je Kuća ljudskih prava i demokratije.

Navodi se je da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju Šešelja osudio na deset godina zatvora zbog podsticanja i podržavanja ratnih zločina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Uprkos ovoj presudi, odsustvo reakcije nadležnog skupštinskog odbora je Šešelju omogućilo da nezakonito zadrži svoj poslanički mandat i da nastavi da širi pogubne ideje koje su dovele do krvavih ratova devedesetih bez straha da će snositi odgovornost za reč iznetu u javnom prostoru“, dodaje se u saopštenju.

Navode da su kršenja osnovnih sloboda i prava novinara, aktivista i branilaca ljudskih prava mogla da budu sprečena da su nadležni organi blagovremeno reagovali u skladu sa zakonom.

Neshvatljivo je da se javni prostor, finansiran novcem građana Srbije, daje na korišćenje radi promocije ideja koje osporavaju genocid u Srebrenici, nesporno utvrđen odlukama međunarodnih sudova“, istakla je Kuća ljudskih prava i demokratije.

Ocenjuje se da, ukoliko Srbija želi da se približi evropskim vrednostima i članstvu u Evropskoj uniji, zaštita branitelja ljudskih prava mora da bude garantovana u zakonu i praksi.

Sa druge strane, konstantno prećutno odobravanje, podržavanje i promovisanje ratnih zločina od strane organa javne vlasti mora da postane stvar prošlosti“, zaključeno je u saopštenju Kuće ljudskih prava i demokratije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Civilno društvo i mediji traže od Batuta podatke o umrlim od korona virusa u Srbiji

Beograd, 09. jul 2020. – Od „Batuta“ se traži da podatke o ukupnom broju zaraženih, onima …