Naslovna Civilno društvo Zaustaviti nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima

Zaustaviti nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima

3 minuta za čitanje
0
250
žrtva nasilja

Beograd, 13. jun 2019. – Mreža Žene protiv nasilja i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije su osudili izostanak adekvatne reakcije Ministarstva kulture i informisanja i Regulatornog tela za elektronske medije(REM) na nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima koji se godinama emituju na TV Pink i TV Happy.

Mreža Žene protiv nasilja i NUNS traže da REM izrekne najoštrije mere u odnosu na rijaliti programe Parovi i Zadruga u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama i decom u medijima.

Kako navode u saopštenju, pritužbe protiv nasilja u medijima koje je podnosio civilni sektor završavale su se opomenama i upozorenjima koje je REM upućivao navedenim medijskim kućama.

Pošto nasilje nije zaustavljeno, činjenica je da mere nemaju efekat.

Samo u proteklih mesec dana tri učesnice rijaliti programa Parovi i Zadruga preživele su: šutiranje, šamaranje, udaranje, pljuvanje, posle čega su neke od njih završile u bolnici, ukazuje se u saopštenju.

Podseća se da je dva dana posle emitovanja emisije DNK, 2015. učesnik tog rijalitija ubio učesnicu, svoju suprugu, a da je u istom programu maloletnoj deci pred kamerama uziman DNK uzorak radi utvrđivanja očinstva.

U saopštenju se podseća da Zakon o elektronskim medijima zabranjuje programe koji podržavaju nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje, kao i ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja.

Takođe, zabrana emitovanja programa koji podstiču ili prikazuju nasilje i zaštita maloletne dece od ovakvih sadržaja definisana je i Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015).

Mreža Žene protiv nasilja se pridružuje predlogu NUNS i drugih novinarskih i medijskih udruženja da nova Strategija razvoja sistema javnog informisanja pruži osnov za izmenu relevantnih zakona tako da oni propisuju mogućnost izricanja novčanih sankcija, pored već postojećih, u slučajevima kršenja odredbi iz oblasti elektronskih medija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…