Naslovna Kultura Film Završen 8. Beogradski festival evropske književnosti

Završen 8. Beogradski festival evropske književnosti

3 minuta za čitanje
0
189
Ljubomir Simović, Gojko Božović

Beograd, 28. jun 2019. – Velika završnica 8. Beogradskog festivala evropske književnosti pripala je  živom klasiku srpske književnosti Ljubomiru Simoviću, slovenačkom romansijeru Vladu Žabotu i domaćem dokumentarnom filmu Intimno o književnosti.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji.

Ljubomir Simović je na sceni festivala premijerno čitao svoje nove pesme. Gostovanje Simovića je jedan od najuzbudljivijih trenutaka Beogradskog festivala evropske književnosti.

Susret i razgovor sa jednim od najpoznatijih i najprevođenijih slovenačkih romansijera Vladom Žabotom je bio još jedan događaj vredan pažnje.

Žabot je i autor romana Vučje noći koji je uvršćen u međunarodnu antologijsku ediciju 100 slovenskih romana i koji je preveden na više evropskih jezika.

Festival je završen projekcijom dokumentarnog filma Mateje Rackova Intimno o književnosti nastalog po scenariju Vuka Ršumovića i u produkciji Srpskog PEN centra.

U filmu Intimno o književnosti deset značajnih savremenih srpskih pisaca govore o deset najznačajnijih srpskih psiaca XX veka u rasponu od Isidore Sekulić, Andrića, Crnjanskog i Selimovića do Pope i Raičkovića, Kiša i Pekića, Tišme i Pavića.

Među naratorima filma nalaze se Vida Ognjenović, Radoslav Petković, Milisav Savić, Mihajlo Pantić, Goran Petrović, Vladimir Pištalo, Dragan Velikić, Laslo Blašković, Vladimir Kopicl i Vojislav Karanović.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Roman Darka Tuševljakovića „Jaz“ objavljen na italijanskom jeziku

Beograd, 09. januar 2020. – Roman Darka Tuševljakovića Jaz objavljen je na italijans…