Naslovna Politika Zbog pandemije korona virusa odložen Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu

Zbog pandemije korona virusa odložen Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu

2 minuta za čitanje
0
147
Evropska komisija

Brisel, 08. april 2020. – Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je trebalo da se održi 7. maja u Zagrebu, odložen je zbog pandemije korona virusa.

Novi datum i način održavanja sastanak biće dogovoreni u zavinosti od razvoja situacije, saopštilo je  Hrvatsko predsedavanje EU.

U dogovoru s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom (Charles Michel) pokušaće se pronaći novi termin u junu, ukoliko to bude dozvoljavala situacija u vezi sa COVID–19. Alternativno, u nemogućnosti održavanja fizičkog sastanka, predložiće se održavanje sastanka video-vezom, do završetka hrvatskog predsedavanja EU 30. juna“, navodi se u saopštenju.

Kako bi ograničio širenje pandemije i njene posledice, Hrvatsko predsedavanje Savetom EU odlučilo je da odloži do 15. maja sve neformalne sastanke i konferencije planirane u Hrvatskoj u sklopu njenog predsedavanja koje traje do 30. juna.

Glavna tema zagrebačkog samita EU i Zapadnog Balkana trebalo je da bude evropska perspektiva regiona.

Na početku hrvatskog predsedavanja EU, sredinom januara, premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će hrvatsko predsedavanje EU kroz majski samit u Zagrebu dati zemljama Zapadnog Balkana jasnu evropsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora za članstvo u EU.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan održan je 17. maja 2018. u Sofiji.

Prvi samit EU-Zapadni Balkan, sa koga je Unija poslala jasnu poruku da želi zemlje regiona u članstvu, održan je 21. juna 2003.

Tu priliku iskoristila je samo Hrvatska dok su ostale zemlje i dalje u različitim fazama na putu ka EU, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…