Naslovna Društvo Zdravstvena zaštita u zatvorima

Zdravstvena zaštita u zatvorima

3 minuta za čitanje
0
750
zatvor

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, u Medija centru 26. juna 2014. godine od 11 sati, održaće se konferencija za medije u organizaciji institucija i nevladinih organizacija koje se bave unapređenjem prava osuđenika: Zaštitnika građana Republike Srbije, ApsArt Centra za pozorišna istraživanja, Beogradskog centra za lјudska prava, Odbora za lјudska prava – Leskovac i Komiteta pravnika za lјudska prava.

Tokom jedinstvenog projekta „Od kršenja do stvaranja zakona“ u kome su osuđenici po prvi put bili pitani za mišlјenje o tome kako da se unapredi njihov položaj, preko 1.000 osuđenika se izjasnilo da je unapređenje zdravstvene zaštite u zatvorima apsolutni prioritet. Urgentno stanje u ovoj oblasti potvrđeno je izveštajem Zaštitnika građana Republike Srbije o stanju zdravstvene zaštite u zatvorima.

Specijalni pravni tim je, na osnovu konsultacija sa Ministarstvom zdravlјa, potvrdio potrebu i osuđenika i zdravstvenih radnika za uređenjem postupanja lekara u zatvorima. U skladu sa novim Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, izrađen je predlog novog pravilnika i uputstva kojim se može značajno unaprediti rad zdravstvenih službi, a koji će biti predstavlјen na konferenciji.

O značaju uloge lekara u procesuiranju torture govoriće predsednik Odbora za lјudska prava – Leskovac, na primeru najnovije presude Evropskog suda za lјudska prava, kojim je utvrđeno da Srbija nije procesuirala moguću torturu nad 37 osuđenika za vreme pobune 2006. godine, u Kazneno popravnom zavodu u Nišu. Za ovaj propust države, građani Srbije će morati da plate 135.000 evra.

Svi zainteresovani mogu da se prijave za učešće na telefone 011-3344425 i 3344235 ili putem mejla office@yucom.org.rs, do srede u 15 časova.

Podsećamo da konferenciju možete pratiti uživo na sajtu Medija centra.

Izvor: Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…