Naslovna Civilno društvo Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

5 minuta za čitanje
0
175
Zelena komuna 22

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „Odbor za ljudska prava Valjevo“ uputili su javni poziv zainteresovanim pojedincima, udruženjima građana, neformalnim grupama, institucijama, medijima i privrednicima za kandidovanje i delegiranje člana/članice za učešće u radu građanskog Saveta za čist vazduh u Valjevu.

Ovim pozivom navedena udruženja stvaraju priliku za sve zainteresovane građanke i građane da se na transparentan način uključe u kreiranje lokalne politike koja se tiče kvaliteta vazduha u Valjevu“, rekao je za Dijalog Net Vladimir Radosavljević, predsednik „iRevolucije“ iz Valjeva.

U javnom pozivu se ukazuje na činjenicu da je grad Valjevo jedan od gradova u Srbiji koji je visoko na lestvici kada je reč o aerozagađenju.

Valjevo zbog zagađenosti vazduha spada u aglomeraciju najlošijeg kvaliteta vazduha, 3. kategorije, zbog prekomernog prisustva suspendovanih PM10 čestica“, podseća Radosavljević.

Radosavljević dodaje da „Svetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za zaštitu životne sredine procenjuju da zbog toga približno 220-500 osobe godišnje prerano izgubi život usled uticaja zagađenog ambijentalnog vazduha na zdravlje“.

Iako je lokalna vlast još 2016. godine usvojila Plan kvaliteta vazduha nisu zabeležene značajnije aktivnosti, ni pomaci u smanjenju zagađenosti vazduha, kaže naš sagovornik i naglašava da „javnost nema pouzdanu informaciju o realizaciji ovog planskog dokumenta niti je osigurana mogućnost da građani učestvuju u formulisanju ili vrednovanju učinka ove javne politike“.

Zbog toga grupa valjevskih udruženja („iRevolucija“, „Lokalni odgovor“ i „Odbor za ljudska prava Valjevo“ u periodu jun 2021-januar 2022. sprovodi projekat “Zelena komuna 22 –  participativno rešenje aerozagađenja u Valjevu”.

Projekat bi trebalo da doprinese većem učešću javnosti u donošenju odluka kada je reč o lokalnoj politici zaštite životne sredine, pre svega politici kvaliteta vazduha.

U tom cilju pokrećemo pitanje obrazovanja neformalnog građanskog savetodavnog tela, Građanskog saveta za čist vazduh u Valjevu koji bi bio demokratski pokrovitelj akcije usmerene na zagovaranje, istraživanje i participaciju javnosti u odlučivanju“, objašnjava Radosavljević.

Smatra da Savet treba čine osobe od autoriteta u zajednici, ljudi od ugleda i integriteta, osobe kompetente u svom polju profesionalnog i društvenog delovanja. „Savet treba da “nadživi “projekat, njegovi članovi i članice bi trebalo da nastave saradnju i komunikaciju i nakon okončanja akcije u januaru 2022. godine, nastavljajući borbu za čistiji vazduh i građansku participaciju“ zaključuje naš sagovornik i poziva formalne i neformalne entitete u gradu Valjevu da iskoriste priliku i kandiduju/delegiraju članove/članice Građanskog saveta.

Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“ je centralni deo trogodišnjeg projekta „Zeleni inkubator“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine. Program podrške se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.”

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…