Naslovna Politika Zeman će postaviti pitanje mogućnosti preispitivanja češkog stava o nezavisnosti Kosova

Zeman će postaviti pitanje mogućnosti preispitivanja češkog stava o nezavisnosti Kosova

3 minuta za čitanje
0
174
Miloš Zeman

Beograd, 11. septembar 2019. – Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je u Beogradu da se iskreno zalaže za prijateljstvo srpskog i češkog naroda i ponovo nagovestio da će postaviti pitanje da li je moguće preispitivanje češkog stava o nezavisnosti Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Aeksandrom Vučićem, Zeman nije direktno odgovorio na pitanje može li se očekivati da Češka revidira svoj stav o nezavisnosti Kosova.

Zeman je rekao da nije diktator i da će na savetovanju o Ustavu, za mesec dana, postaviti pitanje da li bi to bilo moguće.

Zeman je rekao da mu je “drago što je ministar (odbrane Lubomir) Metnar već izjavio da je greška što je priznata nezavisnost Kosova“. “Onda će on verovatno biti na mojoj strani. Pitanje je ko će biti na drugoj strani, to ćemo za mesec dana videti“, dodao je.

On je rekao i da “svaki političar treba prvenstveno da brani interese svoje države a ne da bude marioneta bilo koje strane vlasti“.

Povodom stava o vojnoj neutralnosti Srbije, Zeman je rekao da Srbija kada postane članica EU neće biti jedina koja nije u NATO.

Govoreći o suđenjima za ratne zločine počinjene na Kosovu i ostavci premijera Kosova Ramuša Haradinaja, Zeman je rekao da je njegovo mišljenje da “država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja“.

On je zahvalio Srbiji što je “stala na stranu Češke 1938. i 1968. godine“.

Zeman je rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o privrednoj saradnji i da će na Češko-srpskom poslovnom forumu u Beogradu učestvovati 50 privrednika iz Češke i oko 180 iz Srbije.

O reakcijama na izjave predsednika Češke možete čitati na portalu Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …