Naslovna Vesti Evropska unija Zemlje Evropske unije odobrile strože propise o kvalitetu i dostupnosti vode

Zemlje Evropske unije odobrile strože propise o kvalitetu i dostupnosti vode

2 minuta za čitanje
0
188
voda

Brisel, 15. februar 2020. – Zemlje Evropske unije inicijalno su odobrile strože propise o kvalitetu i dostupnosti vode, uvažavajući zabrinutost građana zbog negativnih posledica privatizacije usluge vodosnabdevanja na dostupnost zdravstveno ispravne vode za piće.

Većina građana Evropske unije ima pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće, zajamčenoj, između ostalog, strogim propisima o kvalitetu vode iz slavine iz 1998. godine.

Ukupno 1,68 miliona građana širom EU je 2014. godine potpisalo je peticiju kojom traže da svi građani imaju pravo na vodu i sanitarne uslove, strahujući da bi ga u pitanje mogla dovesti privatizacija usluge vodosnabdevanja.

Ambasadori 27 zemalja EU odobrili su u nove propise s utvrđenim minimalnim higijenskim zahtevima za cevi i druge materijale koji dolaze u kontakt s vodom za piće. Propisi regulišu pitanja tragove lekova, mikroplastike i tvari u vodi za piće koje mogu ometati proizvodnju ljudskih hormona, uzrokujući urođene anomalije i druge poremećaje.

Najviša dopuštena granica količine olova u vodi biće snižena a prvi put biće utvrđena i granica za bisfenol A, hemikalije koja se koristi u proizvodnji plastike a utvrđeno je da je toksična za reproduktivni sistem. Traži se i veći broj javnih česmi i besplatna voda iz slavine u restoranima.

Nove propise mora odobriti Evropski parlament a definitivno zeleno svetlo moraju dati i parlamenti svih zemalja članica EU.

Kampanja Right2Water bila je prva uspešna evropska građanska inicijativa u okviru sistema uvedenog 2012. godine kako bi se ljudima pružilo mogućnosti uticaja na pitanja od javnog interesa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija predstavila Akcioni plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena

Brisel, 25. novembar 2020. – Evropska komisija je predstavila Akcioni plan za promoc…