Naslovna Vesti Evropska unija Zemlje Zapadnog Balkana čeka veliki posao u borbi protiv zagađenja vazduha

Zemlje Zapadnog Balkana čeka veliki posao u borbi protiv zagađenja vazduha

4 minuta za čitanje
0
156
Evropska komisija

Brisel, 23. novembar 2020. – Upotreba čvrstih goriva, uglja u industriji, energetici i grejanju domaćinstava i izduvni gasovi starih automobila, glavni su uzročnici zagađenja u zemljama Zapadnog Balkana, ocenila je Evropska komisija.

”Ne vidimo dramatičan napredak koji je potreban, pogotovo kada je u pitanju zdravlje građana“, izjavio je komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus.

U Evropskoj komisiji i Evropskoj agenciji za životnu sredinu naglašavaju da se sa zemljama Zapadnog Balkna radi na postizanju tehničkih standarda kada je reč o kvalitetu vazduha, a samim tim i na zaštiti života i zdravlja građana.

Dodaje se da zemlje regiona tek čeka ”veliki posao” u toj oblasti, koji zahteva kako političku volju, tako i i finansijsku podršku.

„U pripremi je Zeleni sporazum sa Zapadnim Balkanom u kojem ćemo definisati i pristupiti riješenju  izazova sa kojima se države suočvaju. Mislim da je to važno ne samo za region veći i za EU i saradnju i  optimističan sam da mozemo postći rezutate koji će biti vidljivi“ kaže Sinkevičijus.

U Briselu ocenjuju da se u EU smanjuje broj prevremenih smrti čiji je uzročnik zagađenje vazduha, ali da je i dalje visokom nivou.

Navodi se da je izloženost sitnim česticama prouzrokovala je oko 417.000 preranih smrti u 41 evropskoj zemlji u 2018. godini, od čega se 379.000 smrtnih slučajeva dogodilo u EU-28.

Izveštaj  o „Kvalitetu vazduha u Evropi – 2020“ pokazuje da su Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Poljska i Rumunija prekoračile graničnu vrednost Evropske unije za fine čestice (PM2,5) u 2018. godini.

Samo četiri zemlje u Evropi – Estonija, Finska, Island i Irska – imale su koncentracije finih čestica koje su ispod strožih smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Evropska agencija za životnu sredinu još nije pripremila finalni izveštaj o uticaju zagađenja na zdravlje za ovu godinu, ali obrađeni deo potvrdio je da je tokom pandemije Kovid19 zabiležen značajan pad koncentracije NO2 i PM čestica u velikim gradovima.

Zaključuje se ipak da zaključavanje društva nije način za smanjenje zagađenja, već kontinuirana primena ekoloških i klimatskih politika širom Evrope i sveta.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…