Naslovna Vesti Evropska unija Životna sredina i digitalizacija u fokusu Nordijskog saveta

Životna sredina i digitalizacija u fokusu Nordijskog saveta

2 minuta za čitanje
0
259
Nordijski savet

Kopenhagen, 12. novembar 2020. – Finska se sprema da 2021. preuzme predsedavanje Nordijskom savetu.

Prioriteti finskog predsedavanja biće pitanja povezana sa životnom sredinom i digitalizacijom, najavio je finski ministar za ravnopravnost i nordijsku saradnju Tomas Blomkvist.

Nordijski savet, formiran 1952, čine Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska i tri autonomne oblasti u okviru tih dražava – Grenland (Danska), Olandska ostrva (Finska) i Farska ostrva (Danska),

Svaki nacionalni parlament šalje predstavnike u Savet ministara nordijskih zemalja koji se brine o odnosima između vlada.

Klimatska, socijalna i ekološka održivost, kao i digitalizacija, biće glavne teme na agendi finskog predsedavanja, rekao je Blomkvist.

Blomkvist je kao prioritete naveo smanjenje štetne emisije, zaštitu biodiverziteta na kopnu i moru, unapređenje cirkularne ekonomije, posebno u građevinarstvu, i zajedničku diplomatiju u vezi klime na međunarodnoj sceni.

Posebno je istakao da se zeleni ciljevi i ekonomski rast međusobno ne isključuju.

Kada je reč o pandemiji korona virusa, mere ograničenja putovanja pokvarile su odnose Švedske i njenih suseda jer se sloboda života, rada i studiranja širom nordijskog regiona slavi već decenijama.

Imajući to na umu, Blomkvist je rekao da moraju da se ubrzaju digitalni projekti, pout nordijske lične karte, integrisanog sistema socijalnog osiguranja i obezbeđenja lanaca snabdevanja, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…