Naslovna Društvo Životna sredina još nije postala prioritet

Životna sredina još nije postala prioritet

9 min read
0
528

Beograd, 17. novembar 2017. -Sporo usvajanje propisa u oblasti životne sredine, nedovoljni kapaciteti i finansijska sredstva za njenu zaštitu i minimalno učešće javnosti u tim procesima neki su od glavnih nedostataka politike Srbije u tom sektoru, ocenjeno je  na predstavljanju novog godišnjeg izveštaja Koalicije 27.

Najznačajnija promena u proteklih godinu dana je osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine, ali prema oceni učesnika skupa to i dalje nije prioritet vlade.

Tanja Petrović, direktorka organizacije Mladi istraživači Srbije, jedne od članica Koalicije 27, istakla je formiranje Ministarstva zaštite životne sredine kao najznačajniju promenu u proteklih godinu dana, ali je dodala da životna sredina i dalje nije prioritet Vlade.

"Osnivanje Ministarstva daje nadu da će životna sredina konačno izaći iz senke drugih sektora", izjavila je Petrović na predstavljanju izveštaja "Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi" u Domu omladine.

Petrović je kazala da je u izveštaju ocenjeno da je napredak u toj oblasti bio usporen zbog izbora koji su, iako predsednički, sa sobom nosili i rekonstrukciju Vlade.

Otvaranje pregovaračkog poglavlja 27, iako više puta najavljivano, ostalo je bez precizno utvrđene dinamike, rekla je Petrović i dodala da “izrada pregovaračke pozicije teče uz minimalno učešće javnosti”.

Kada je u pitanju Zeleni fond, Petrović je rekla da je više od 90 odsto sredstava opredeljeno za reciklažnu industriju, a oko 10 odsto za saniranje štete nastale u životnoj sredini u vanrednim situacijama.

"Potvrđene su naše bojazni da sva sredstva prikupljena u Zeleni fond neće biti vraćena u životnu sredinu", izjavila je Petrović, dodajući da je taj fond ostao "budžetska linija sa ograničenim efektima" i da će teško biti uspotavljena javna kontrola nad tim sredstvima.

Ako u budžetu za 2018. godinu ostane slična situacija kao ove godine, Petrović je kazala da će Srbija imati "ministarstvo za reciklažu, što nikome nije bio cilj".

Predstavnik Delegacije Evropske Unije u Srbiji za pitanja životne sredine Antoan Avinjon ocenio je su najveći izazovi u oblasti životne sredine u Srbiji poboljšanje kvaliteta vazduha, reorganizacija i veća efikasnost Ministarstva, upravljanje otpadnim vodama, kvalitet vode za piće i bolja zaštita biodiverziteta.

Avinjon je rekao da EU podržava građane i Vladu Srbije da poboljša ekološko stanje.

"EU podržava Srbiju i njene građane da unaprede standarde životne sredine, jer to nije reč samo o solidarnost, nego o duhu", kazao je Avinjon.

EU shvata da je za to potreban kompleksan rad i da je za države u procesu pristupanja Uniji teško da dostignu visoke evropske standarde.

"Zato imamo prelazni period u kojem će zemlje kandidati zajedno sa EU raditi na približavanju tim standardima", kazao je Avinjon, dodajući da čak i članice Unije mogu da budu kažnjene ako ne primenjuju sve standarde i direktive u oblasti životne sredine.

Avinjon je podsetio da su lideri Nemačke i Francuske više puta ponovili da žele da EU postane predvodnica u borbi protiv klimatskih promena, verujući da je neophodno voditi računa o životnoj sredini koju će građani Evrope ostaviti deci i unucima.

Istakavši da ekologija nije suprotstavljena ekonomiji, Avinjon je rekao da se EU zalaže da se udruže industrija, socijalne i ekološke teme i da je potrebno angažovati brojne stručnjake kako bi se proizvodnja povećala, a smanjio uticaj na životnu sredinu.

U izveštaju Koalicije 27 ocenjeni su ključni događaji u oblastima životne sredine i klimatskih promena u Srbiji u periodu od novembra 2016. do septembra 2017. godine i date reporuke za jačanje procesa prenošenja i sprovođenja zakonodavstva EU obuhvaćenog Poglavljem 27.

U dokumentu se navodi da se propisi u oblasti životne sredine ne usvajaju predviđenom, a još manje neophodnom dinamikom, da se se taj proces često odvija daleko od očiju javnosti i ne uključuje sve zainteresovane strane, a usvojeni propisi u praksi se često sprovode na neadekvatan način.

Ocenjuje se i da negativnoj situaciji dodatno doprinose nedovoljni kapaciteti za nadzor, poput manjka kapaciteta inspekcijskih službi.

Takođe se za životnu sredinu ne izdvaja dovoljno finansijskih sredstava a izdvojena sredstva za tu namenu često se nenamenski troše ili se čak vraćaju neutrošena u budžet.

Izveštaj je pripremilo jedanaest članica Koalicije 27 – Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Centar za ekologiju i održivi razvoj, Mreža za klimatske akcije Evrope, Centar za unapređenje životne sredine, GM Optimist, NVO Fraktal, Jedan stepen Srbija, Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu.

Obuhvaćeno je sedam tematskih oblasti – horizontalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha, kvalitet vode, zaštitu prirode, industrijsko zagađenje i upravljanje rizicima, upravljanje hemikalijama i klimatske promene, a ne bavi pitanjima upravljanja otpadom, zagađenja bukom, ni civilne zaštite.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Poslednja verzija ustavnih amandmana predstavlja korak nazad u odnosu na dostignuti nivo depolitizacije pravosuđa

Beograd, 17. oktobar 2018. – Amandmani na Ustav Srbije koje je Ministarstvo pravde p…