Naslovna Civilno društvo Značajan pad procenta mladih koji veruju u demokratiju

Značajan pad procenta mladih koji veruju u demokratiju

4 minuta za čitanje
0
665
KOMS

Beograd, 10. avgust 2018. – U odnosu na 2017. godinu došlo je do značajnog pada procenta mladih koji veruju u demokratiju, dok 50 odsto smatra da Srbiju treba da vodi jak lider, izjavio je autor izveštaja Boban Stojanović iz Krovne organizacije mladih Srbije na predstavljanju izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji.

On je naveo podatak da ukupnu populaciju Srbije čini 17 odsto mladih od 15 do 30 godina, koji proporcionalno imaju svega četvoro predstavnika u Narodnoj skupštini, što ukazuje na skoro nikakvu političku participaciju onih koji zastupaju interese mladih.

Prema rezultatima istraživanja, glavni problemi mladih su i dalje nezaposlenost, obrazovni sistem, ali ono što je nov podatak je problem bezbednosti mladih u Srbiji, rekao je Stojanović.

Sve više mladih gubi poverenje u političke partije smatrajući “da su svi isti i da ne zastupaju javni interes”, na šta ukazuje i podatak da svaka treća mlada osoba ne glasa na izborima.

Mladi i dalje najviše poverenja imaju u vojsku, policiju, crkvu i Ministarstvo omladine i sporta, izjavio je Stojanović i istakao da je poraslo poverenje u Aleksandra Vučića i Anu Brnabić, ali ne i u institucije koje predstavljaju.

Prema njegovim rečima, u odnosu na 2017. godinu, i dalje je isti procenat mladih koji nisu za ulazak Srbije u Evropsku uniju i on je veći u odnosu na one koji su za evrointegracije.

Ispitanici su izjavili da ulazak Srbije u EU ne bi doneo ništa bolje našoj zemlji, čak su ubeđeni da bi se lošije živelo”, naglasio je Stojanović.

On je dodao da je to je veoma kontradiktorno podatku da bi čak 63 odsto mladih otišlo iz Srbije baš u zemlje zapadne Evrope.

Iako je broj nezaposlenih opao u poslednjih pet godina, svaka treća osoba i dalje ne veruje, niti ima garanciju da će naći posao odmah nakon završetka studija i smatra da se i dalje do posla dolazi preko veze.

Krovna organizacija mladih Srbije je u okviru izveštaja dala niz preporuka kako da poboljša sistemski položaj mladih u Srbiji, međutim, na konferenciji je zaključeno da je potrebno uspostaviti potpunu saradnju i dijalog svih aktera koji zastupaju mlade, preneo je Fonet.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Apelacioni sud da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni

Beograd, 06. jul 2020. – Fondacija „Slavko Ćuruvija“ ocenila je da će odluka Apelacionog s…