Naslovna Kultura Zoran Predin: Našu decu čekaju njihove Sutjeske i Neretve

Zoran Predin: Našu decu čekaju njihove Sutjeske i Neretve

3 minuta za čitanje
0
720
Zoran Predin

Novi Sad, 18. jul 2018. – Jedan od najznačajnijih rokenrol bendova Jugoslavije Lačni Franz, proslaviće naredne godine četiri decenije od osnivanja.

Frontmen sastava Zoran Predin u intervjuu za 021.rs priča o muzici nekada i sada, partizanima, “presvlačenju dresova”, šta očekuje buduće generacije, ali i o tome šta je ovdašnji folklor.

Zoran Predin nije čovek jeftinih parola, jer da je tako, činjenica o 40 godina od osnivanja Lačnog Franza bila bi apsolutno nebitna. Bend koji vodi uspeva da ostane mlad, te da u sadašnjosti pronađe reči koje su potrebne da bi se secirala stvarnost za običnog čoveka.

Taj vid odnosa sa publikom traje od samih početaka slovenačkog sastava, pa već na prvom albumu “Ikebana” iz 1981. godine, pevaju mami da “kupi nam pištolje”, jer se “nismo dokazali”, ukazujući na destruktivnu prirodu čoveka.

Na istom albumu, u čuvenoj pesmi “Praslovan” Predin peva o tome kako će po svim propisima sve otići dovraga, što će se pokazati dekadu kasnije.

S druge strane, Predin ispeva i numere kao što su “Čakaj me”, koju će u međuvremenu obraditi Arsen Dedić. Godinama kasnije, uz pratnju Arsenovog sina, Matije Dedića, otpevaće setnu “Što bi mi bez nas”, gde će kroz stihove “Htjeli smo bolji svijet, al’ onda je nestalo novca, pa se naš dobri zec pretvorio u opasnog lovca” opisati sudbinu svoje generacije.

Zoran Predin je nedavno napunio 60. godinu života, od čega je 40 godina posvetio muzici. Kako kaže u intervjuu za 021.rs, ogromna je razlika između muzike od pre četiri decenije i onoga što se danas stvara.

Muzika iz osamdesetih je nosila zaraznu radoznalost i poetske poruke koje su potpuno promenile svet. Danas je muzika uglavnom samo industrija zabave. Muzika za oči“, poručuje Predin u razgovoru za 021.rs.

Intervju sa Zoranom Predinom, u celosti, možete pročitati na portalu 021.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Džeger: Antivakseri su ljudi sa kojima ne vredi raspravljati

London, 27. Apr 2021. – Jedan od najznačajnijih rok muzičara svih vremena Mik Džeger…